Ψυχική υγεία - Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Γενικά

Η ψυχική υγεία ορίζεται ως «κάτι περισσότερο από την απουσία ψυχικής ασθένειας. Μπορεί να θεωρηθεί ως μία κατάσταση της ψυχικής υγείας που επιτρέπει σε κάποιον να ανθίσει και να απολαύσει τη ζωή του πλήρως». Αφορά δηλαδή, όλο το φάσμα της ψυχολογικής και φυσικής υγείας.

Παράγοντες που επηρεάζουν

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα της ψυχικής υγείας. Προβλήματα με τον κοινωνικό περίγυρο ή το σύντροφο (αίσθημα απόρριψης, συγκρούσεις, έλλειψη συντρόφου ή φίλων), οικογενειακά θέματα (δομή της οικογένειας, χωρισμός γονέων ή απώλεια κάποιου γονέα ή και των δύο) ή/και ζητήματα που σχετίζονται με την εργασία (ωράριο, σχέσεις με τους συναδέρφους) παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία ενός ατόμου. Παράλληλα, ατομικά χαρακτηριστικά όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, ψυχολογική εξάρτηση, αλλά και το βίωμα αρνητικών συναισθημάτων όπως για παράδειγμα άγχος, θυμός, θλίψη, ανασφάλεια είναι καθοριστικής σημασίας για την διατήρηση της ψυχικής υγείας. Μέσα σε όλ’ αυτά βέβαια, δεν πρέπει να παραληφθούν και οι καταχρήσεις (χρήση ουσιών, κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα), που συντελούν επίσης αρνητικά στην ψυχική υγεία.

 Σχέση Ψυχικής και Σωματικής υγείας

Όμως, όπως έχει ήδη αναφερθεί, η ψυχική υγεία είναι αλληλένδετη με τη σωματική υγεία και η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη. Λόγω του ότι η σωματική υγεία εξαρτάται από τη διατροφή, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας για την καλή λειτουργία του οργανισμού στην καθημερινότητα, συνεπάγεται ότι η διατροφή είναι ένας ακόμα παράγοντας που καθορίζει τα επίπεδα της ψυχικής υγείας ενός ατόμου.

Παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα έχει αποδειχτεί ότι έχουν πιο συχνά αρνητική εικόνα του εαυτού τους και χαμηλή αυτοεκτίμηση και πολλές φορές βιώνουν μελαγχολία ή ακόμα και κατάθλιψη. Όλα αυτά έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, με το γυναικείο πληθυσμό να είναι πιο επιρρεπής στα παραπάνω συμπτώματα. Πιο συχνές τα τελευταία χρόνια είναι και οι διατροφικές διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία (αποστέρηση τροφής) και η νευρική βουλιμία (υπέρμετρη κατανάλωση φαγητού) με τις γυναίκες να εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά των παραπάνω διατροφικών διαταραχών απ’ ότι οι άντρες και να είναι σε μία συνεχή προσπάθεια απώλειας βάρους.

Διατροφή και Ψυχική υγεία

Συνεπώς, και λόγω του ότι η διατροφή και η ψυχική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα δίκτυο ειδικών και επαγγελματιών (διαιτολόγων, διατροφολόγων, ψυχολόγων, ψυχίατρων, γιατρών) οι οποίοι ανάλογα με την περίπτωση θα παρεμβαίνουν. Παράλληλα, η συμβολή της οικογένειας και του σχολείου είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας και της καλής διατροφής, αφού είναι τα δύο περιβάλλοντα όπου ο κάθε άνθρωπος παίρνει τα πρώτα του μαθήματα.

 

Της Σοφίας Μουρατίδου, Ψυχολόγου, MSc Στη Σύμβουλευτική & Ψυχολογία

Στοιχεία επικοινωνίας

photoΕύβοια:
Μαντουδι Ευβοιας, Ιφιγενειας 18, ΤΚ: 34004

Θεσσαλονίκη:
Παυλου Μελα 15, Πεζοδρομος Πλατεια Ευοσμου ΤΚ: 56224 


Δημητρης Μιτζιθρας
Tηλ: 6979270131
Email: info@dietlife.gr & dimmitzi@gmail.com
Facebook: @dietlife.gr