Νευρική βουλιμία - Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Τι είναι η νευρική βουλιμία
Η νευρική ή αλλιώς ψυχογενής βουλιμία, όπως και η νευρική ανορεξία, ανήκει στις διαταραχές στην πρόσληψη τροφής με πολλαπλές συνέπειες στην ψυχική και σωματική υγεία του πάσχοντα. Το προφίλ του ατόμου που παρουσιάζει νευρική βουλιμία είναι αυτό ενός ατόμου που καταναλώνει σε σύντομο χρονικό διάστημα μεγάλες ποσότητες φαγητού, πολλές φορές μεγάλης θερμιδικής αξίας. Συνέπεια αυτού είναι να κυριεύεται από ενοχές και μετάνοια, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε συμπεριφορές αποβολής της τροφής. Η τελειομανία και η εμμονή με την εικόνα του σώματος και το βάρος είναι χαρακτηριστικά που εμφανίζουν οι πάσχοντες. Σε αυτά τα χαρακτηριστικά προστίθενται και ο παρορμητισμός, μία αστάθεια στη συμπεριφορά τους, καθώς και δυσκολία στη ρύθμιση των συναισθημάτων.
Κριτήρια διάγνωσής της
Τα κριτήρια για τη διάγνωση της νευρικής βουλιμίας είναι τα εξής: αρχικά, το άτομο διακρίνεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας. Αυτά χαρακτηρίζονται είτε από έλλειψη ελέγχου της ποσότητας τροφής όταν υπάρχει το επεισόδιο είτε από κατανάλωση τροφής περισσότερης από το φυσιολογικό σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. 2 ώρες) (το άτομο δηλαδή σε σύντομα χρονικά διαστήματα καταναλώνει περισσότερη τροφή από αυτή που θα κατανάλωναν οι περισσότεροι άνθρωποι σε ίδιες συνθήκες). Συγχρόνως, το άτομο στην προσπάθειά του να διατηρήσει το βάρος του προβαίνει σε συμπεριφορές όπως η πρόκληση εμέτου, η υπερβολική άσκηση, η χρήση καθαρτικών ώστε να αντισταθμίσει την κατάσταση. Ένα ακόμη κριτήριο αποτελεί η αυτοεικόνα του ατόμου, η οποία καθορίζεται υπερβολικά από το σωματότυπο και το βάρος του. Παράλληλα, η διαταραχή δεν είναι απαραίτητο να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια επεισοδίου νευρικής ανορεξίας. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα επεισόδια υπερφαγίας και αντισταθμιστικών συμπεριφορών (δύο πρώτα κριτήρια) θα πρέπει να παρουσιάζονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για τρεις μήνες και να συνυπάρχουν και τα υπόλοιπα κριτήρια για να γίνει διάγνωση νευρικής βουλιμίας.
Η νευρική βουλιμία εμφανίζεται συνήθως στο τέλος της εφηβείας ή στην αρχή της ενήλικης ζωής (20-24 έτη) και η πορεία της συνήθως είναι χρόνια ή εμφανιζόμενη με διακοπές. Τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από τη διαταραχή είναι γυναίκες και πολύ λιγότερο άντρες (πάνω από 90% έναντι 5-10%).
Αιτιολογία νευρικής βουλιμίας
Η αιτιολογία της νευρικής βουλιμίας δεν είναι πλήρως καθορισμένη. Παρόλα αυτά, παράγοντες που φαίνεται να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξή της είναι η ύπαρξη ψυχοπαθολογίας (π.χ. κάποιας διαταραχής της προσωπικότητας), το γενετικό ή βιολογικό υπόβαθρο, οι οικογενειακές πιέσεις και συναισθηματικά/ ψυχολογικά προβλήματα. Σε αυτά προστίθεται και ένας ακόμα παράγοντας που σχετίζεται με τις κοινωνικές πιέσεις και την προβολή προτύπων που συνδέουν το ιδανικό σώμα με ένα αδύνατο και καλοσχηματισμένο σώμα.
Όπως και στη νευρική ανορεξία, έτσι και στη νευρική βουλιμία, οι επιπτώσεις της διαταραχής στην υγεία (σωματική και ψυχολογική) είναι πολλαπλές. Η αντιμετώπιση είναι απαραίτητο να είναι πολύπλευρη, πάντα βέβαια ανάλογα και με τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού. Ψυχολογική στήριξη και θεραπεία, διατροφική παρέμβαση και αποκατάσταση και σε κάποιες περιπτώσεις φαρμακευτική αγωγή είναι συνήθως ένας αποτελεσματικός συνδυασμός.
Της Σοφίας Μουρατίδου, Ψυχολόγου, MSc στην Συμβουλευτική & Ψυχολογία