Διατροφή κιλά και τρόπος μαγειρέματος
Γενικά
Το σημερινό σύντομο, επετειακό και ''ανάλαφρο'' άρθρο γράφεται χάριν του εξαίσιου επετειακού εδέσματος - γεύματος (της ημέρας αυτής), που δεν είναι άλλο απο τον πατροπαράδοτο και διαχρονικό τηγανητό μπακαλιάρο, ο οποίος συνοδεύεται απο την εξέχουσα και επίσης διαχρονική του ''φίλη'' την περίφημη σε όλους τους Έλληνες σκορδαλιά.
Άρα λοιπόν, είναι όλα τα τηγανητά τρόφιμα ''ένοχα'' για την υγεία μας και το περιττά κιλά ή όχι; Τελικά πρέπει κάπου κάπου να τρώμε τηγανητά ή όχι; Ό τρόπος μαγειρέματος που ακολουθούμε δείχνει το βάρος μας ή όχι; Η αλήθεια για ολ' αυτά τα ερωτήματα είναι κάπου στην μέση.
Σωστή επιλογή τροφίμων
Αν κάποιος δεί προσεκτικά την ανάλυση θρεπτικών συστατικών διαφόρων ειδών κρέατος: κόκκινο κρέας (αρνί, κατσίκι, μοσχάρι, χοιρινό, άγριο χοιρινό, ζαρκάδι και τα προϊόντα αυτών), κοτόπουλο, γαλοπούλα, πάπια, χήνα, λαγός κουνέλι, ψάρια, θαλασσινά, θα παρατηρήσει ότι στην συντριπτική πλειοψηφία τους πρώτα σε πρωτεΐνες είναι όλα τα κρεατικά κατσαρόλας που μαγειρεύονται με πολύ συγκεκριμένη ποσότητα λαδιού και με αφαίρεση επιπλέον λίπους ή δέρματος με πρώτο και βασικότερο εκπρόσωπο το μοσχάρι και μάλιστα διάφορα τμήματα αυτού (μπούτι, φιλέτο, κόντα φιλέτο, ωμοπλάτη, κότσι), εν συνεχεία βλέπουμε το κοτόπουλο (στήθος κατσαρόλας, στήθος τηγανισμένο, εντόσθια τηγανισμένα), λαγός (κατσαρόλας) και τελικά κάποια ψάρια όπως ο ''τιμώμενος'' μπακαλιάρος & ο τόνος που και αυτά είναι μαγειρεμένα. Σε υψηλή θέση βρίσκεται και το στήθος γαλοπούλας στο φούρνο, ενώ πολυ ψηλά σε πρωτεΐνες βρίσκεται ο καπνιστός σολομός σε άλμη, το μαγειρεμένο χταπόδι και οι μαγειρεμένες σουπιές. Μεγάλη προσοχή στον σολομό λόγω υψηλών λιπαρών και αλατιού!!!
Επιπλεόν πρώτα τρόφιμα υψηλά σε λιπαρά και μέτρια ή χαμηλά σε πρωτεΐνες είναι τα εξής: πανσέτα, σαλάμι, λουκάνικο, παϊδάκια, όλα τα κόκκινα κρεατικά με λίπος (τηγανητά, σχάρας, φούρνου), καπνιστός σολομός, καπνιστό σκουμπρί και πάπια ή χήνα φούρνου με όλα τα λιπαρά. Ο σολομός, το σκουμπρί, η πάπια και η χήνα, μπορεί να περιέχουν πολλά λιπαρά αλλά είναι μονοακόρεστα (''καλά'' λιπαρά) και μάλιστα σχεδόν ή σε διπλάσια ποσότητα απο τα κορεσμένα (''κακά'' λιπαρά), ενώ αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι τα τηγανητά λευκά κρεατικά: πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά βρίσκονται στην μέση ή χαμηλά στην κατάταξη σε λίπος.
Συμπέρασμα
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι, αν θέλουμε να επιλέξουμε τηγανητό κρέας κάποιες φορές, επιλέγουμε λευκό κρέας όπως: ψάρι, στήθος κοτόπουλο, στήθος γαλοπούλας, όχι όμως τηγανητά θαλασσινά γιατί περιέχουν υψηλή ποσότητα χοληστερόλης ενώ πρέπει να αφαιρούμε όπως προείπαμε το περιττό λίπος ή το δέρμα ως ενα μέτρο πρόληψης.
Ως επιμύθιο: '' Άρα με εναν τηγανητό μπακαλιάρο (λευκό κρέας) κάθε 25η μαρτίου δεν χάλασε και ο κόσμος. Καλή σας όρεξη και παν απ όλα χωρίς τύψεις!!!!!!''.
ΥΓ: ΠΡΟΣΟΧΗ!!!! στην ποσότητα λαδιού και τελικού τροφίμου που θα καταναλώσουμε, αλλά και σε περιπτώσεις ατόμων που έχουν χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με τριγλυκερίδια, χοληστερίνη, καρδιαγγειακά και υπέρταση.
Του Δημήτρη Μιτζίθρα, Διαιτολόγου - Διατροφολόγου