Διατροφή κιλά και τρόπος μαγειρέματος

Γενικά

Το σημερινό σύντομο, επετειακό και ''ανάλαφρο'' άρθρο γράφεται χάριν του εξαίσιου επετειακού εδέσματος - γεύματος (της ημέρας αυτής), που δεν είναι άλλο απο τον πατροπαράδοτο και διαχρονικό τηγανητό μπακαλιάρο, ο οποίος συνοδεύεται απο την εξέχουσα και επίσης διαχρονική του ''φίλη'' την περίφημη σε όλους τους Έλληνες σκορδαλιά.

Άρα λοιπόν, είναι όλα τα τηγανητά τρόφιμα ''ένοχα'' για την υγεία μας και το περιττά κιλά ή όχι; Τελικά πρέπει κάπου κάπου να τρώμε τηγανητά ή όχι; Ό τρόπος μαγειρέματος που ακολουθούμε δείχνει το βάρος μας ή όχι; Η αλήθεια για ολ' αυτά τα ερωτήματα είναι κάπου στην μέση.

Σωστή επιλογή τροφίμων

Αν κάποιος δεί προσεκτικά την ανάλυση θρεπτικών συστατικών διαφόρων ειδών κρέατος: κόκκινο κρέας (αρνί, κατσίκι, μοσχάρι, χοιρινό, άγριο χοιρινό, ζαρκάδι και τα προϊόντα αυτών), κοτόπουλο, γαλοπούλα, πάπια, χήνα, λαγός κουνέλι, ψάρια, θαλασσινά, θα παρατηρήσει ότι στην συντριπτική πλειοψηφία τους πρώτα σε πρωτεΐνες είναι όλα τα κρεατικά κατσαρόλας που μαγειρεύονται με πολύ συγκεκριμένη ποσότητα λαδιού και με αφαίρεση επιπλέον λίπους ή δέρματος με πρώτο και βασικότερο εκπρόσωπο το μοσχάρι και μάλιστα διάφορα τμήματα αυτού (μπούτι, φιλέτο, κόντα φιλέτο, ωμοπλάτη, κότσι), εν συνεχεία βλέπουμε το κοτόπουλο (στήθος κατσαρόλας, στήθος τηγανισμένο, εντόσθια τηγανισμένα), λαγός (κατσαρόλας) και τελικά κάποια ψάρια όπως ο ''τιμώμενος'' μπακαλιάρος & ο τόνος που και αυτά είναι μαγειρεμένα. Σε υψηλή θέση βρίσκεται και το στήθος γαλοπούλας στο φούρνο, ενώ πολυ ψηλά σε πρωτεΐνες βρίσκεται ο καπνιστός σολομός σε άλμη, το μαγειρεμένο χταπόδι και οι μαγειρεμένες σουπιές. Μεγάλη προσοχή στον σολομό λόγω υψηλών λιπαρών και αλατιού!!!

Επιπλεόν πρώτα τρόφιμα υψηλά σε λιπαρά και μέτρια ή χαμηλά σε πρωτεΐνες είναι τα εξής: πανσέτα, σαλάμι, λουκάνικο, παϊδάκια, όλα τα κόκκινα κρεατικά με λίπος (τηγανητά, σχάρας, φούρνου), καπνιστός σολομός, καπνιστό σκουμπρί και πάπια ή χήνα φούρνου με όλα τα λιπαρά. Ο σολομός, το σκουμπρί, η πάπια και η χήνα, μπορεί να περιέχουν πολλά λιπαρά αλλά είναι μονοακόρεστα (''καλά'' λιπαρά) και μάλιστα σχεδόν ή σε διπλάσια ποσότητα απο τα κορεσμένα (''κακά'' λιπαρά), ενώ αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι τα τηγανητά λευκά κρεατικά: πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά βρίσκονται στην μέση ή χαμηλά στην κατάταξη σε λίπος.

Συμπέρασμα

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι, αν θέλουμε να επιλέξουμε τηγανητό κρέας κάποιες φορές, επιλέγουμε λευκό κρέας όπως: ψάρι, στήθος κοτόπουλο, στήθος γαλοπούλας, όχι όμως τηγανητά θαλασσινά γιατί περιέχουν υψηλή ποσότητα χοληστερόλης ενώ πρέπει να αφαιρούμε όπως προείπαμε το περιττό λίπος ή το δέρμα ως ενα μέτρο πρόληψης.

Ως επιμύθιο: '' Άρα με εναν τηγανητό μπακαλιάρο (λευκό κρέας) κάθε 25η μαρτίου δεν χάλασε και ο κόσμος. Καλή σας όρεξη και παν απ όλα χωρίς τύψεις!!!!!!''.

ΥΓ: ΠΡΟΣΟΧΗ!!!! στην ποσότητα λαδιού και τελικού τροφίμου που θα καταναλώσουμε, αλλά και σε περιπτώσεις ατόμων που έχουν χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με τριγλυκερίδια, χοληστερίνη, καρδιαγγειακά και υπέρταση.

 

Του Δημήτρη Μιτζίθρα, Διαιτολόγου - Διατροφολόγου

Τι πρέπει να ξέρουμε για το τηγάνισμα

Γενικά το τηγάνισμα αποτελεί ισως την σπουδαιότερη μέθοδο μαγειρέματος που υπάρχει κι αυτό διότι το τελικό τρόφιμο που παρασκευάζεται είναι πολύ γευστικό και μάλιστα με το μικρότερο δυνατό κόστος και σε λιγότερο χρόνο σε σχέση με άλλες μεθόδους.

Κατα την διαδικασία αυτή λοιπόν μεταφέρεται υψηλή θερμότητα στο ψυχρό τρόφιμο με αποτέλεσμα, το τρόφιμο να θερμαίνεται γρήγορα, να εξατμίζεται γρήγορα το νερό του (με λίγα λόγια να αφυδατώνεται) και να παίρνει πολύ γρήγορα το επιθυμητό σκούρο χρώμα. Ανάλογα με το τρόφιμο και τον χρόνο τηγανίσματος ο ρυθμός απορρόφησης του λαδιού κυμαίνεται συνήθως απο 4 – 30% του συνολικού βάρους.

Βασικές μεταβολές που υφίσταται το τηγανόλαδο παρουσιάζονται αρχικά στο χρώμα το οποίο είναι διαφορετικό ανάλογα με το τρόφιμο, αφού διαφορετικά τρόφιμα περιέχουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά (μέταλλα, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες κ.α) που αντιδρούν με το τηγανόλαδο, άρα σκουραίνουν πιό αργά ή πιο γρήγορα. Παράδειγμα το κοτόπουλο σκουραίνει πιο γρήγορα απο την πατάτα διότι περιέχει περισσότερα μέταλλα. Επίσης το πόσο γρήγορα θα αλλάξει το χρώμα του τροφίμου εξαρτάται κι απο το πόσο γρήγορα αλλάζουμε το λάδι, δηλαδή όταν ένα τρόφιμο τηγανίζεται πολλές φορές στο ίδιο λάδι, ναι μεν σκουραίνει γρηγορότερα η επιφάνεια του με αποτέλεσμα να παίρνουμε το επιθυμητό χρώμα, χωρίς όμως να έχει μαγειρευτεί.

Αλλές μεταβολές του τηγανόλαδου είναι, η επαφή του με το ατμοσφαιρικό οξυγόνο (οξείδωση), αφού όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία τηγανίσματος τόσο γρηγορότερα οξειδώνεται. Γι’αυτό τον λόγο η μέγιστη θερμοκρασία τηγανισματος πρέπει να είναι 175 οC. Επίσης η μεγάλη επιφάνεια του λαδιού, η παρουσία μετάλλων (απο τα σκεύη και το τρόφιμο) και η ποιότητα του λαδιού είναι σημαντικοί παράμετροι για την οξείδωση του λαδιού.

Ακόμη σημαντικό ρόλο παίζει το λάδι να μην μένει πολύ ώρα στην φωτιά χωρίς τρόφιμο ή με μικρά κομματάκια τροφίμου διότι αυτό προκαλεί αφρισμό και έντονο κάπνισμα, κάτι που σημαίνει ότι το τελικό μαγειρεμένο τρόφιμο θα είναι κακής ποιότητας. Τέλος πολλή σημαντική είναι η “αντίδραση του νερού του τροφίμου με τα λιπαρά οξέα του λαδιού, διαδικασία που ονομάζεται υδρόλυση” και εξαρτάται απο την ποσότητα νερού του τροφίμου, π.χ: οι φρέσκιες πατάτες έχουν 85% νερό, ενώ οι προτηγανισμένες 50%, το πόσο γρήγορα αλλάζουμε το λάδι και τον αριθμό μικρών κομματιών τροφίμου που μένουν στο λάδι μετά το τηγάνισμα. Σε αυτή την περίπτωση, “δεν παίζει σημαντικό ρόλο ούτε η ποιότητα του τηγανόλαδου, ούτε η ποιότητα του τροφίμου που τηγανίζεται, αλλά το συνεχές τηγάνισμα μεγάλων ποσοτήτων τροφίμου που οδηγούν σε γρήγορη αναπλήρωσή του”.

Πως γίνεται το σωστό τηγάνισμα

Το σωστό τηγάνισμα απαιτεί σωστούς κανόνες κατα την επεξεργασία και την θέρμανση ενός τροφίμου. Πιο συγκεκριμένα το σωστό τηγάνισμα γίνεται στους 163 – 190 οC, με την ιδανικότερη θερμοκρασία να κυμαίνεται πέρι τους 175 οC, θερμοκρασία στην οποία η απορρόφηση του λαδιού και το σκούρεμα της επιφάνειας του τροφίμου γίνονται σταδιακά και με σωστό τρόπο, δηλαδή μαγειρεύεται σωστά. Θερμοκρασία περι τους 200 οC έχει ως αποτέλεσμα γρήγορο σκούρεμα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το τηγάνισμα.

Στοιχεία επικοινωνίας

photoΕύβοια:
Μαντουδι Ευβοιας, Ιφιγενειας 18, ΤΚ: 34004

Θεσσαλονίκη:
Παυλου Μελα 15, Πεζοδρομος Πλατεια Ευοσμου ΤΚ: 56224 


Δημητρης Μιτζιθρας
Tηλ: 6979270131
Email: info@dietlife.gr & dimmitzi@gmail.com
Facebook: @dietlife.gr