Οξεία νεφρική ανεπάρκεια - Θρεπτικά Συστατικά

Οξεία νεφρική ανεπάρκεια, ονομάζεται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία οι νεφροί δεν μπορούν να διαχειριστούν και να αποβάλλουν τοξικές ουσίες απο τον οργανισμό, που συνήθως προέρχονται απο την διάσπαση των πρωτεϊνών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η λειτουργία τους και να παρατηρούνται στο αίμα υψηλά επίπεδα ουρίας, ουρικού οξέος, κρεατινίνης που είναι και τα βασικά τελικά προϊόντα των πρωτεϊνων

Όσον αφορά τώρα την ενέργεια που πρέπει να παίρνουμε σε αυτή την μεταβολική κατάσταση του οργανισμού αυτή ποικίλη απο 2000 - 3000 θερμίδες και εξαρτάται άμεσα και απο την δραστηριότητα αλλά και το βάρος του ατόμου. Τα ιδανικότερα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας αυτής είναι υδατάνθρακες και λίπη μιας και κατά την διάσπαση τους στον οργανισμό δεν επιβαρύνουν την λειτουργία των νεφρών. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά καθορίζονται και πάλι απο την δραστηριότητα του ατόμου, απο την κατάσταση του οργανισμού καθώς και απο την τελική ποσότητα πρωτεΐνης που θα αποφασίσουμε ότι χρειάζεται ο οργανισμός του ατόμου. Επίσης 100 γρ υδατάνθρακα/ημέρα μπορούν να μειώσουν κατά 50% τον καταβολισμό (ή διάσπαση) της πρωτεΐνης

Η ακριβής τελική ποσότητα πρωτεΐνης που θα χορηγήσουμε μέσω δίαιτας πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικό τρόπο μιας και σ' αυτό πολύ σημαντικό ρόλο έχει η κρεατινίνη, αφού απλά αν οι νεφροί μπορούν να αποβάλλουν εύκολα την κρεατινίνη τότε μπορούμε να χορηγήσουμε ποσότητες πολύ κοντά σε αυτές που χρησιμοποιούμε σε δίαιτες για υγιή άτομα και είναι 0,6 - 0,7 γρ/κιλό βάρους σώματος/ημέρα (σε φυσιολογικά άτομα είναι 0,8 γρ/ημέρα), με τις πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας να φτάνουν τα 0,4 - 0,5 γρ/κιλό βάρους σώματος/ημέρα. Σε άτομα όμως των οποίων τα νεφρά δεν μπορούν να διαχειριστούν την κρεατινίνη τότε οι ποσότητες φτάνουν μόλις τα 0,4 γρ/κιλό βάρους σώματος/ημέρα, με τις πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας να κατέχουν τα 0,3 γρ/κιλό βάρους σώματος/ημέρα. Επίσης σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσέχουμε έτσι ώστε ο ασθενής να προσλαμβάνει ημερησίως όλα τα απαραίτητα (ή ουσιώδη) αμινοξέα είτε απο την τροφή (γάλα, αυγό ,κρέας) είτε απο εμπορικά σκευάσματα (συνθετική μορφή) που έχουν φτιαχτεί γι' αυτόν τον λόγο.

Άλλα πολύ σημαντικά συστατικά που πρέπει να προσέξουμε είναι το νάτριο, το κάλιο και ο φώσφορος αφού είναι τρία στοιχεία τα οποία επιβαρύνουν πολύ την λειτουργία των νεφρών και θα πρέπει να βρίσκονται στην δίαιτα σε πολύ συγκεκριμένες ποσότητες, κάτι που το πετυχαίνουμε εύκολα με την αποφυγή τροφίμων που είναι πλούσια σε αυτά τα τρία μικροθρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να μην οδηγούμαστε σε καταστάσεις όπως υπερνατριαιμία (υψηλή ποσότητα νατρίου στο αίμα), υπερκαλιαιμία (υψηλή ποσότητα καλίου στο αίμα), υπερφωσφαταιμία (υψηλή ποσότητα φωσφόρου στο αίμα). Ειδικά τα υψηλά επίπεδα καλίου στο αίμα σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να προκαλέσει ανακοπή.

Τέλος μεγάλη ειναι η ανάγκη κάλυψης των ασθενών αυτών, (λόγω απωλειών που προέρχονται είτε λόγω απαγόρευσης τροφών ή λόγω κατάστασης του οργανισμού), με σκευάσματα βιταμίνων όπως: Β1, Β2, Β6, Β12, Φολικό οξύ, Νιασίνη, Παντοθενικό οξύ, Βιοτίνη και βιταμίνη C, ''μόνο όμως με ιατρική έγκριση και παρακολούθηση απο τον θεράποντα ιατρό''.

Στοιχεία επικοινωνίας

photoΕύβοια:
Μαντουδι Ευβοιας, Ιφιγενειας 18, ΤΚ: 34004

Θεσσαλονίκη:
Παυλου Μελα 15, Πεζοδρομος Πλατεια Ευοσμου ΤΚ: 56224 


Δημητρης Μιτζιθρας
Tηλ: 6979270131
Email: info@dietlife.gr & dimmitzi@gmail.com
Facebook: @dietlife.gr