Η παχυσαρκία ανα την...υφήλιο

Γενικά

Η παχυσαρκία είναι μια νόσος που εξαπλώνεται, ''διαδίδεται'', ταχύτατα σε όλο και περισσότερες πόλεις, όλο και περισσότερες χώρες, όλο και περισσότερες ηπείρους. Η παχυσαρκία στις ημέρες μας είναι πλέον μια σοβαρή πάθηση που αποτελεί όχι μια απλή επιδημία, αλλά μια πανδημία που μαστίζει όλο και περισσότερους λαούς που ακολουθούν τον δυτικό τρόπο ζωής. Άρα λοιπόν τι γίνεται σε διαφόρους πληθυσμούς παγκοσμίως, είναι τελικά η Ευρώπη η ήπειρος με το μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκίας;

 Η παχυσαρκία στην Αφρική

Ξεκινώντας απο την Αφρικανική ήπειρο θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα υψηλά επίπεδα υποσιτισμού, αλλά και την συνεχή δραστηριότητα των ατόμων για την εξασφάλιση της τροφής τους. Μόνο σε ορισμένες χώρες και πληθυσμούς παρατηρήθηκε αυξημένο ποσοστό παχυσαρκίας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μαυριτανίας, το ποσοστό για άνδρες αυξήθηκε απο 3,4% σε 5,3% και για γυναίκες αντίστοιχα απο 10,4 σε 15,2% για άτομα ηλικιών 25-75 ετών. Επίσης, σε αστικές περιοχές που οι άνθρωποι διατηρούσαν εναν παραδοσιακό τρόπο ζωής το βάρος αυξήθηκε ελάχιστα ή καθόλου με την αύξηση της ηλικίας, ενα φαινόμενο που επικρατεί γενικά στην Αφρική λόγω του ότι υπάρχουν ακόμη κυνηγοί. Παρολ' αυτά, η βελτίωση του κοινωνικού και οικονομικού επιπέδου σε κάποιες περιοχές της Αφρικής (Μαυριτανία, Μποτσουάνα), είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της παχυσαρκίας σε επίπεδα που ξεπερνούν ακόμη και εκείνα των βιομηχανικών περιοχών.

Η παχυσαρκία στις ΗΠΑ

Όσον αφορά το πρόβλημα των ΗΠΑ είναι πολύ γνωστό, αφού σύμφωνα με νέα στοιχεία το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι πλεόν κλιμακούμενο με μεγάλη αύξηση, καλύπτωντας ενα σημαντικό ποσοστό του πλυθησμού της τάξεως του 20% για άνδρες και 25% για γυναίκες, με τις μαύρες γυναίκες και τις μειονότητες γενικά να έχουν αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία είναι περισσότερο διαδεδομένη στις ΗΠΑ παρά στον Καναδά.

Η παχυσαρκία στην Λατινική Αμερική

Στην Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στην Βραζιλία, όπου έχουν γίνει σοβαρές εθνικού επιπέδου μελέτες το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο αφού, η παχυσαρκία είναι διαδεδομένη σε ποσοστό 6% σε άνδρες και 13% στις γυναίκες, όμως και σε αυτή την περίπτωση τα στοιχεία έδειξαν ότι η παχυσαρκία έχει αυξηθεί σε άνδρες και γυναίκες με την μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείτε σε φτωχούς και όχι σε πλούσιους πληθυσμούς μιας και άτομα με χαμηλότερο εισόδημα δεν έχουν την ευκαιρία να τραφούν ποιοτικά με αποτέλεσμα το πρόβλημα να καλύπτεται με υπερβολική κατανάλωση τροφής. Λίγες έρευνες απο την Κεντρική Αμερική (Κούβα, Τζαμάικα, Καραϊβική) έδειξαν ότι και εκεί το πρόβλημα είναι σημαντικό.

Η παχυσαρκία στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη

Στην Ευρώπη η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, αφού Εθνικές έρευνες διαφόρων κρατών έδειξαν ότι η διάδοση της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί κατά 10-40% τα τελευταία 10 χρόνια με την δραματικότερη αύξηση να παρουσιάζει η Αγγλία με υπερδιπλασσιασμό των ποσοστών και την μικρότερη αύξηση να παρουσιάζει η Σκανδιναβία. Επιπλέον έρευνες ανάμεσα σε γυναίκες έδειξαν ότι η νότια και ανατολική Ευρώπη έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκίας. Γενικά, τα ποσοστά για άνδρες και γυναίκες είναι 15% και 22% αντίστοιχα, με το μεγαλύτερο ποσοστό να εντοπίζεται στην Λιθουανία (22% άνδρες, 45% γυναίκες) και το μικρότερο στην Σουηδία (7% άνδρες, 9% γυναίκες). Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες το ποσοστό εξάπλωσης της παχυσαρκίας για άνδρες είναι 10-20% και για γυναίκες 10-25%.

Η παχυσαρκία στην Μεσόγειο

Στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα στην Σαουδική Αραβία, που έχει γίνει η πιο ολοκληρωμένη μελέτη τα στοιχεία δείχνουν πολύ υψηλό ποσοστό παχυσαρκίας ιδιαίτερα στις γυναίκες, όπου έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Στις περιοχές αυτές, (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν), το οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο είναι πολύ υψηλό με αποτέλεσμα να υπάρχει ευημερία και υπερκατανάλωση προϊόντων, κάτι που έχει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, με αποτέλεσμα σημαντικά προβλήματα στην δημόσια υγεία. Συγκεκριμένα στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα το ποσοστό παχυσαρκίας παντρεμένων γυναικών είναι 38%, ενώ των ανδρών 15%. Στο Μπαχρέιν η παχυσαρκία είναι υψηλότερη σε αγροτικές παρά σε αστικές περιοχές ειδικότερα ανάμεσα σε γυναίκες, ενώ στο Ιράν η νόσος είναι περισσότερο διαδεδομένη στους άνδρες.

Η παχυσαρκά στην Ασία

Τέλος, στην Ασία τα ποσοστά παχυσαρκίας για άνδρες και γυναίκες 35-55 ετών είναι αντίστοιχα 2,2% και 3%, ενώ μεταγενέστερες έρευνες έδειξαν ποσοστά παχυσαρκίας 3% και 3,8% για άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα, ενώ άτομα υπέρβαρα καλύπτουν ποσοστό 15,2% για άνδρες και 23,2% για γυναίκες.

 

Του Δημήτρη Μιτζίθρα, Διαιτολόγου - Διατροφολόγου

Στοιχεία επικοινωνίας

photoΕύβοια:
Μαντουδι Ευβοιας, Ιφιγενειας 18, ΤΚ: 34004

Θεσσαλονίκη:
Παυλου Μελα 15, Πεζοδρομος Πλατεια Ευοσμου ΤΚ: 56224 


Δημητρης Μιτζιθρας
Tηλ: 6979270131
Email: info@dietlife.gr & dimmitzi@gmail.com
Facebook: @dietlife.gr