Λιπώδες ήπαρ και διατροφή

Γενικά

Το ήπαρ (ή συκώτι) αποτελεί το όργανο του οργανισμού που έχει βασικό ρόλο την διάσπαση και μεταφορά θρεπτικών συστατικών καθώς και την δέσμευση και απομάκρυνση τοξικών ουσιών. Επίσης έχει πρωταρχικό ρόλο στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών καθώς και στην σύνθεση χοληστερόλης (ή χοληστερίνη), ενώ με την έκκριση χολής διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην πέψη και απορρόφηση των λιπών. Ακόμη αποτελεί αποθηκευτικό χώρο για βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι μειωμένη λειτουργία ή ολοκληρωτική διακοπή της λειτουργίας του οργάνου μπορεί να έχει διατροφικές επιπτώσεις με αποτέλεσμα σοβαρές βλάβες για το όργανο και τον οργανισμό.

Η κατάσταση του οργανισμού

Μια απο αυτές τις σοβαρές καταστάσεις (που συμβαίνει συχνά) στον οργανισμό είναι και το λιπώδες ήπαρ που σημαίνει μεγαλύτερη ποσότητα λίπους στο ήπαρ σε σχέση με την επιτρεπόμενη. Τα αίτια που μπορεί να την προκαλούν είναι υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, σημαντική μείωση πρωτεϊνών, υπερβολική πρόσληψη υδατανθράκων και λιπών καθώς και παθήσεις όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιακή ανεπάρκεια, ελκώδη κολίτιδα και τοπική εντερίτιδα. 

Σε αυτή την παθολογική κατάσταση συμβαίνουν οι εξης μεταβολές στον οργανισμό όπως: αυξημένη χρήση λιπαρών οξέων στο ήπαρ, αυξημένη παραγωγή λιπαρών οξέων, μειωμένη καύση του λίπους του ήπατος και μειωμένη σύνθεση πρωτεϊνών που ρόλο έχουν την μεταφορά τριγλυκεριδίων απο το ήπαρ στους ιστούς, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση των λιπών στο ήπαρ.

Δίαιτα & Λιπώδες Ήπαρ

Η άμεση δίαιτα που ακόλουθούμε σε αυτή την περίπτωση είναι αύξηση των πρωτεϊνών και μείωση του λίπους, ενώ η κατανάλωση υδατανθράκων πρέπει να γίνεται με μέτρο και σε συγκεκριμένη ποσότητα. Το λίπος της δίαιτας πρέπει να είναι χαμηλό με κύρια τρόφιμα το γάλα και γαλακτοκομικά γενικά καθώς και τα αυγά. Επίσης οι πρωτεΐνες πρέπει να είναι και ζωϊκές και φυτικές ενώ χορηγούνται μέσω τροφίμων όπως κρέας, ψάρι, αυγά, όσπρια και δημητριακοί καρποί και πρέπει να συνδυάζονται με βιταμίνες, χολίνη, ινοσιτόλη, μεθειονίνη και άλλα αμινοξέα και λιποδιαλυτικές ουσίες (θρετπικά συστατικά, τρόφιμα, σκεύασματα). Επιπρόσθετη χορήγηση αμινοξέων, χολίνης, ινοσιτόλης και βιταμινών δεν θεωρείται αναγκαία, αν ο συνδυασμός των παραπάνω είναι επαρκής και η πέψη και απορρόφηση των πρωτεϊνών είναι ικανοποιητική. Επιπλέον αποφεύγουμε το αλάτι και το αλκοόλ αφού προκαλούν κατακράτηση, επιβαρύνοντας την κατάσταση του οργάνου με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η πάθηση καθώς και η υγεία του οργανισμού αλλά και η λειτουργία άλλων οργάνων που έχουν άμεση σχέση με το ήπαρ.

 

 

Του Δημήτρη Μιτζίθρα, Διαιτολόγου - Διατροφολόγου

Στοιχεία επικοινωνίας

photoΕύβοια:
Μαντουδι Ευβοιας, Ιφιγενειας 18, ΤΚ: 34004

Θεσσαλονίκη:
Παυλου Μελα 15, Πεζοδρομος Πλατεια Ευοσμου ΤΚ: 56224 


Δημητρης Μιτζιθρας
Tηλ: 6979270131
Email: info@dietlife.gr & dimmitzi@gmail.com
Facebook: @dietlife.gr