Διατροφή και Σακχαρώδης Διαβήτης - Στόχος της διατροφής
Γενικά
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια πάθηση που εκτός του ότι συνδυάζεται με αύξηση του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να προκαλέσει πολλά πρόβληματα σε διάφορα όργανα του οργανισμού. Τα όργανα αυτά είναι το πάγκρεας μιας και είναι το υπεύθυνο όργανο για την έκκριση ινσουλίνης, κάτι που σημαίνει ότι κακή λειτουργία του οργάνου μπορεί να προκαλέσει μείωση της ποσότητας ινσουλίνης και αύξηση της γλυκόζης. Επίσης οι νεφροί δεν μπορούν να ''φιλτράρουν'' για μεγάλο χρονικό, μεγάλες ποσότητες γλυκόζης με αποτέλεσμα να υπερλειτουργούν, κάτι που επιφέρει τελικά σοβαρές βλάβες στο οργάνο. Ο αρρύθμιστος Σακχαρώδης Διαβήτης είναι η μεγαλύτερη απειλή μιας και μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στους νεφρούς. Ένα άλλο όργανο που επηρεάζεται άμεσα είναι η καρδιά (αλλά και το αγγειακό σύστημα), μιας και μεγάλη ποσότητα γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος που δεν μπορεί να απορροφηθεί μετατρέπεται σε τριγλυκερίδια, τα οποία με την σειρά τους αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό, έπειτα μεταφέρονται στην κυκλοφορία του αίματος με βασικό αποτέλεσμα την παχυσαρκία αλλά και σοβαρές βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα. Ακόμη αυξημένη γλυκόζη ισοδυναμεί πολλές φορές με υψηλή πίεση, κάτι που επιβαρύνει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση με αποτέλεσμα, υψηλές τιμές αρτηριακής πίεσης με βλαβερές συνέπειες στο καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και στα μάτια (αμφιβληστροειδοπάθεια).
Στόχοι της Διατροφής
Απο τα παραπάνω λοιπόν βασικοί μας στόχοι και σκοποί είναι:
1) Να προσέχουμε την ποιότητα και ποσότητα της τροφής, δηλαδή τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνουμε.
2) Να διατηρησούμε το ιδανικό μας βάρος, διότι η παχυσαρκία επιβαρύνει την υπάρχουσα κατάσταση. Αυτό το επιτυγχάνουμε με περιορισμό των ημερήσιων θερμίδων, ανάλογα όμως και με την φυσική δραστηριότητα του ατόμου.
3) Καλή γλυκαιμική κατάσταση όλο το 24 ώρο - δηλαδή τα επίπεδα γλυκόζης να βρίσκονται σε φυσιολογικές τιμές - κάτι που επιτυγχάνετε με σωστή ποσότητα και ποιότητα υδατανθράκων, καθώς και σωστή κατανομή τους σε συχνά και μικρά γεύματα σε συγκεκριμένες ποσότητες. Σε αυτό το στόχο αποφεύγουμε σίγουρα την ζάχαρη. Πολύ μεγάλη προσοχή και στον περιορισμό του αλκοόλ.
4) Προσέχουμε πάρα πολύ τα λίπη της διατροφής, αφού είτε απο τρόφιμα πλούσια σε λίπη ή απο την μετατροπή των υδατανθράκων σε λίπη αυξάνουν το λίπος του οργανισμού με αποτέλεσμα παχυσαρκία.
5) Καλύπτουμε τις ανάγκες του κάθε ατόμου ξεχωριστά άναλογα το φύλλο, την ηλικία, το βάρος, το ύψος και την κατάσταση του οργανισμού, μιας και άλλες ανάγκες έχουν κατηγορίες όπως ασθενείς, εγκυμονούσες, θηλάζουσες, παιδιά, έφηβοι - έφηβες, αθλητές που έχουν σακχαρώδη διαβήτη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.
Του Δημήτρη Μιτζίθρα, Διαιτολόγου - Διατροφολόγου