Νόσος Crohn και διατροφή

Τί είναι η Νόσος Chron

Η νόσος του Chron αποτελεί μια φλεγμονώδης πάθηση που αφορά το έντερο όμως μπορεί να προσβάλλει όλα τα τμήματα του πεπτικού σωλήνα. Βασικά χαρακτηριστικά της νόσου είναι οι διάρροιες, η κακή θρέψη, η κακή απορρόφηση, οι στενώσεις του εντέρου και τα συρίγγια. Στο αρχικό στάδιο της νόσου μπορεί να υπάρχει ελεύθερη δίαιτα, πρέπει όμως να αποφεύγονται τροφές που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως δυσφορία, φούσκωμα, ναυτία, διάρροια και αυτές είναι τα πολλά φρούτα και λαχανικά και το γάλα.

 

Τι τρόφιμα προτιμούμε

Υπάρχουν όμως αρκετές περιπτώσεις που η πάθηση είναι πιο σοβαρή και συνοδεύεται απο στένωση εντέρου με κίνδυνο απόφραξης. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, πίτουρο (αλεύρι ή ψωμί), ολικής αλέσεως προϊόντα, σπόρους (πασατέμπο, ηλιόσπορο, λιναρόσπορο κ.α), δημητριακά, φλούδες, κοτσάνια και ότι άλλο καταλάβουμε οτι προκαλεί στον ασθενή έντονα συμπτώματα.

Επίσης υπάρχει η περίπτωση εκτεταμένης προσβολής του εντέρου με αποτέλεσμα, να προκαλείτε σύνδρομο δυσαπορρόφησης και μειωμένη απορρόφηση χολικών αλάτων που έχει ως συνέπεια διάρροια, απώλεια λίπους και επιπλεόν απώλεια λιποδιαλυτών βιταμινών. Η δίαιτα που χορηγούμε σε αυτή την περίπτωση είναι δίαιτα χαμηλού λίπους, εξαιρώντας τρόφιμα όπως: βούτυρο, μαργαρίνη, λιπαρά κρεατικά, τυρί, μέτρια κατανάλωση σε άπαχο κόκκινο κρέας, λευκά ψάρια, θαλασσινά, γιαούρτι, όσπρια και ελεύθερη κατανάλωση σε αποβουτυρωμένο γάλα, φρούτα, λαχανικά, πατάτες, ψωμί και δημητριακά. Γενικά σε αυτή την περίπτωση πρέπει να χορηγούμε δίαιτα επαρκή σε θερμίδες, βιταμίνη C, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, ενώ απαραίτητη είναι η χορήγηση τριγλυκεριδίων μέσης αλύσου, τα οποία είναι λίπη που απορροφώνται γρήγορα με αποτέλεσμα να μην προκαλούν τα έντονα συμπτώματα της νόσου.

Νόσος Chron και κλινική διατροφή

Ακόμη, υπάρχει και η ακραία περίπτωση να εξελιχθεί η νόσος και να παρουσιαστούν συρίγγια, όποτε σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής δεν μπορεί να καταναλώσει τρόφιμα με αποτέλεσμα να χορηγούμε έτοιμα κλινικά σκεύασματα που ονομάζονται στοιχειακές δίαιτες και περιέχουν: ολιγοπεπτίδια, ολιγοσακχαρίτες, τριγλυκερίδια μέσης αλύσου, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που απορροφώνται έυκολα. Τέλος σε περίπτωση που ο ασθενής δεν μπορεί να τραφεί απο στόματος, χορηγείτε ολική παρεντερική διατροφή μέσω καθετήρων, ενας τρόπος ιδιαίτερα αποτελεσματικός αν η φλεγμονή είναι μεγάλου βαθμού και η κατάσταση των συριγγείων έχει επιδεινωθεί. Στην οξεία φάση πρέπει να προσέξουμε πολύ την διατήρηση της ισορροπίας υγρών και ηλεκτρολύτων.

 

 

Του Δημήτρη Μιτζίθρα, Διαιτολόγου - Διατροφολόγου

Στοιχεία επικοινωνίας

photoΕύβοια:
Μαντουδι Ευβοιας, Ιφιγενειας 18, ΤΚ: 34004

Θεσσαλονίκη:
Παυλου Μελα 15, Πεζοδρομος Πλατεια Ευοσμου ΤΚ: 56224 


Δημητρης Μιτζιθρας
Tηλ: 6979270131
Email: info@dietlife.gr & dimmitzi@gmail.com
Facebook: @dietlife.gr