Νόσος Crohn και διατροφή

Τί είναι η Νόσος Chron

Η νόσος του Chron αποτελεί μια φλεγμονώδης πάθηση που αφορά το έντερο όμως μπορεί να προσβάλλει όλα τα τμήματα του πεπτικού σωλήνα. Βασικά χαρακτηριστικά της νόσου είναι οι διάρροιες, η κακή θρέψη, η κακή απορρόφηση, οι στενώσεις του εντέρου και τα συρίγγια. Στο αρχικό στάδιο της νόσου μπορεί να υπάρχει ελεύθερη δίαιτα, πρέπει όμως να αποφεύγονται τροφές που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως δυσφορία, φούσκωμα, ναυτία, διάρροια και αυτές είναι τα πολλά φρούτα και λαχανικά και το γάλα.

Ευερέθιστο έντερο - Δυσκοιλιότητα

Το ευερέθιστο έντερο ή βλεννώδης κολίτιδα ή σπαστική κολίτιδα αποτελεί πάθηση του παχέος εντέρου η οποία συνοδεύεται απο μειωμένη κινητικότητα του εντέρου, δηλαδή διαταραχή που αφορά την μειωμένη ή κακή λειτουργια του. Αποτελεί την συχνότερη πάθηση του παχεός εντέρου και το βασικότερο αίτιο της είναι το ψυχικό stress (νευρική ένταση, συανισθηματική φόρτιση), άρα αποτελεί ψυχοσωματική πάθηση. Άλλα δευτερεύοντα αιτία είναι χρόνια χρήση υπολκυσμών, καθαρτικών και υπακτικών φαρμάκων, το καπνισμα, το αλκοόλ, ο καφές, αντιβιοτικά, εντερικές λοιμώξεις, έλλειψη ύπνου και ξεκούρασης αλλά και έλλειψη επαρκούς ποσότητας νερού και υγρών όπως και έλλειψη συχνής, κανονικής αφόδευσης. Τα συχνότερα συμπτώματα στο ευερεθιστο έντερο είναι κοιλιακός πόνος, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και αρκετές φορές διάρροια

Δυσκοιλιότητα απ'την άλλη πλευρά ονομάζεται η καθυστέρηση εξόδου των κοπράνων λόγω μειωμένης σύσπασης (συσταλτικότητας) του παχέος εντέρου. Σε αυτή την περίπτωση παρατηρείται μικρός όγκος κοπράνων που μπορεί να οφείλεται σε μικρή ποσότητα νερού, περιορισμένη ποσότητα φρούτων και λαχανικών αλλά και μικρή ποσότητα φυτικών ινών γενικότερα. Άλλες αιτίες περαν του μικρού όγκου κοπράνων είναι το ευερέθιστο έντερο και η εκκολπωμάτωση του παχέος εντέρου, όπου αποτελεί παθολογική κατάσταση κατά την οποία εμφανίζονται κύστες στο βλεννογόνο του παχέος εντέρου με αποτέλεσμα να δημιουργείται φλεγμονή που δεν επιτρέπει την σωστή αιμάτωση του εντέρου με αποτέλεσμα να μην συστέλεται κανονικά το όργανο. Επιπλεόν αιτίες είναι το stress (ψυχικό και σωματικό), νευρολογικά νοσήματα, βλάβη του οργάνου. Στην δυσκοιλιότητα τα συμπτώματα είναι έντονος πόνος στην κοιλιά και φούσκωμα, ενώ στην εκκολπωμάτωση, κοιλιακός πόνος στην αριστερή πλευρά και έντονη επιθυμία για αφόδευση, αίσθηση καψίματος λόγω φλεγμονής και αιμμοραγικές καταστάσεις με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται εκκολπωματίτιτδα.

Και στις τρείς περιπτώσεις η διατροφή που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι κοινή, αφού οι φυτικές ίνες είναι ''ο παράγοντας κλειδί'' διότι βοηθούν στο να αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και αυτό διότι δεν διασπώνται, συγκρατούν νερό και αέρα με αποτέλεσμα να μαλακώνουν και να αυξάνουν το φορτίο των κοπράνων, τα οποία λογω βάρους μεταφέρονται απο το λεπτό στο παχύ έντερο με αποτέλεσμα τα κόπρανα να εξέρχονται με φυσιολογικό τρόπο. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το πίτουρο (All Bran, πιτυρούχο ψωμί), το φύτρο του σιταριού, η βρώμη, τα όσπρια τα οποία όμως μπορεί να προκαλούν φούσκωμα λόγω μεγαλύτερης κατακράτησης αέρα σε σχέση με τα προηγούμενα. Οι φυτικές ίνες που πρέπει να λαμβάνουμε πρέπει να είναι σε αυτές τις περιπτώσεις 40 γρ/ημέρα, ενώ υπερβολική κατανάλωση πίτουρου (All Bran) μπορεί να προκαλέσει δέσμευση ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και άλλων ιχνοστοιχείων κάτι που έχει δυσμενείς συνέπειες όσον αφορά την απορρόφηση τους απο τον οργανισμό.

 

Στοιχεία επικοινωνίας

photoΕύβοια:
Μαντουδι Ευβοιας, Ιφιγενειας 18, ΤΚ: 34004

Θεσσαλονίκη:
Παυλου Μελα 15, Πεζοδρομος Πλατεια Ευοσμου ΤΚ: 56224 


Δημητρης Μιτζιθρας
Tηλ: 6979270131
Email: info@dietlife.gr & dimmitzi@gmail.com
Facebook: @dietlife.gr