Τι είναι η λιπομέτρηση;

Με τον όρο λιπομέτρηση εννοούμε την μέθοδο της μέτρησης του λίπους του σωμάτος μας αρχικά και επιπλεόν την μέτρηση της μυϊκής μάζας, των υγρών του σώματός μας (νερό και ηλεκτρολύτες), της ενέργειας που χρειαζόμαστε όταν δεν έχουμε κάποια δραστηριότητα, τα όρια των φυσιολογικών μας κιλών (μέγιστο - ελάχιστο βάρος, τα όρια των υγρών που πρέπει να έχουμε στο σώμα μας (μέγιστο - ελάχιστο νερό). Επιπλέον μετρήσεις μπορεί να είναι η μέτρηση της ανάπτυξης των οστών, η αναλογία μέσης γοφών και τελικά το σπλαχνικό λίπος που έχουμε στον οργανισμό μας, μετρήσεις που είναι βέβαια πιο ιδιαίτερες και εξαρτώνται απο την ποιότητα του λιπομετρητή.

lipometrisi somatosΠως γίνεται η λιπομέτρηση;

Η λιπομέτρηση πραγματοποιείται με το ειδικό για την περίπτωση μηχάνημα που δεν είναι άλλο απο τον λιπομετρητή. Η ακρίβεια της λιπομέτρησης εξαρτάται απο την ακρίβεια και τις προδιαγραφές του κάθε μηχανήματος. Υπάρχουν απλοί λιπομετρητές που μας δίνουν λιγότερα και απλούστερα στοιχεία, υπάρχουν όμως και λιπομετρητές με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια μέτρησης και περισσότερων στοιχείων όπως π.χ: το σπλαχνικό λίπος που είναι μια νέα και μοντέρνα μέτρηση πολύ σημαντική για την υγεία όλων μας, αφού μας δείχνει την κατάσταση των σπλάχνων - οργάνων μας και μας προειδοποεί για την κατάσταση που βρίσκεται ο οργανισμός μας.

Γιατί γίνεται η λιπομέτρηση;

Η ανάλυση λίπους του σώματος μας γίνεται για όλους τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Ο σημαντικότερος είναι ο τελευταίος λόγος που προαναφέραμε μιας και λιπομετρητές νέας γενιάς - που έχουν και ιατρικά δεδομένα περασμένα στην μνήμη τους - μας βοηθούν να δούμε την κατάσταση της υγείας μας και να καταλάβουμε την κατάσταση του οργανισμού μας. Βέβαια ας μην ξεχάσουμε ότι με τον όρο λιπομέτρηση εννοούμε λίπος άρα το πρώτο που πρέπει να θυμόμαστε και να κοιτάξουμε σοβαρά είναι η μείωση του λίπους στον οργανισμό μας και μετά όλα τα υπόλοιπα. Ακόμη μια αναλυτική και λεπτομερής λιπομέτρηση μπορεί να μας δώσει και μια σωστότερη ένδειξη για την διατροφή που πρέπει να ακολουθήσουμε για την απώλεια λίπους.

Τελικό συμπέρασμα και οδηγίες για σωστή λιπομέτρηση

lipometritisΗ λιπομέτρηση πέραν όλων των άλλων πρέπει να πληροί κάποιες προδιαγραφές τις οποίες δεν πρέπει να ξεχνούν ούτε ο/η διαιτολόγος ούτε ο εξεταζόμενος/η. Η σωστή ανάλυση σώματος έχει και σωστούς κανόνες και βασικές αρχές που πρέπει να τηρούνται άν θέλουμε να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα για την υγεία μας και τον οργανισμό μας, βασικές αρχές πολύ σημαντικές που αν δεν τις προσέξουμε και αν δεν τις ελέγξουμε σοβαρά θα έχουμε λάθος αποτελέσματα ανάλυσης του σώματος μας. Μερικές βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθούμε είναι:

  • H μέτρηση πρέπει να γίνεται 3-4 ώρες μετά απο κάθε γεύμα.
  • Δεν πρέπει να καταναλώνουμε πολλά υγρά 1 ώρα πριν την μέτρηση (νερό, γάλα, χυμούς), αλλά πρέπει να είμαστε καλά ενυδατωμένοι απο την προηγούμενη ημέρα
  • Δεν πρέπει να είμαστε αφυδατωμένοι με υπερβολική κατανάλωση καφέ, αθλητικών ροφημάτων, αναψυκτικών, ποτών κ.α τις τελευταίες 3 ώρες πριν την μέτρηση
  • Δεν πρέπει να γίνεται κατανάλωση αλκοόλ το τελευταίο 24 ώρο
  • να μην υπάρχει έντονη φυσική δραστηριότητα το τελευταίο 24 ώρο
  • να μην γίνεται χρήση διουρητικών φαρμάκων και σκευασμάτων διατροφής το τελευταίο 24 ώρο
  • Πριν την μέτρηση ο εξεταζόμενος/η πρέπει να έχει ουρήσει
  • Οι γυναίκες δεν πρέπει να βρίσκονται σε κύκλο περιόδου ειδικά στις πρώτες ημέρες του κύκλου.

Υπάρχουν και άλλες βασικές αρχές που μπορούμε να πούμε όπως προσοχή σε άτομα με βηματοδότη ή άλλο ενεργό εμφύτευμα στον οργανισμό, αφαιρούμε κοσμήματα, αξεσουάρ, μεταλλικά αντικείμενα απο τον εξεταζόμενο/η, απομακρύνουμε κινητά. Άλλη μια σημαντική παράμετρος είναι η θερμοκρασία του χώρου που πρέπει να κυμαίνεται περι τους 18 - 22 οC.

 

Του Δημήτρη Μιτζίθρα, Διαιτολόγου - Διατροφολόγου

Στοιχεία επικοινωνίας

photoΕύβοια:
Μαντουδι Ευβοιας, Ιφιγενειας 18, ΤΚ: 34004

Θεσσαλονίκη:
Παυλου Μελα 15, Πεζοδρομος Πλατεια Ευοσμου ΤΚ: 56224 


Δημητρης Μιτζιθρας
Tηλ: 6979270131
Email: info@dietlife.gr & dimmitzi@gmail.com
Facebook: @dietlife.gr