Διατροφή και εφηβεία

Γενικά

Οι ιδιαιτερότητες στην εφηβεία είναι αρκετές κατι που συμβαίνει και με την ανάπτυξη του εφήβου, μιας και παρουσιάζει πολλές μεταβολές διότι απλά σε αυτή την φάση της ζωής μας η ανάπτυξη είναι ραγδαία. Συγκεκριμένα σωστή ανάπτυξη σημαίνει σωστή ανάπτυξη των ορμονικών μας συστημάτων, σωστή διατροφή, καθημερινή σωστή φυσική δραστηριότητα (όχι πολλά βάρη και απότομες υψηλής έντασης ασκήσεις), συχνές αιματολογικές εξετάσεις, λιπομέτρηση, ζύγιση, μέτρηση ύψους, σωστή ενημέρωση του εφήβου. 

Ο ρόλος της διατροφής στην εφηβεία

Σημαίνοντα ρόλο στην ανάπτυξη του εφήβου έχει η διατροφή, μιας και τα τρόφιμα αποτελούν την κινητήρια δύναμη του οργανισμού για την ανάπτυξη του μυϊκού, του σκελετικού και του νευρικού συστήματος, συστημάτων απαραίτητων για την διατήρηση του οργανισμου και των λειτουργιών του σε υψηλά επίπεδα. Αυτό επιτυγχάνεται με μια συνδυασμένη δίαιτα σε μακροθρεπτικά (υδατανθρακες, πρωτεΐνες, λίπη) και μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) καθώς και σημαντική ποσότητα νερού. Αν η δίαιτα πάσχει σε κάτι απο τα παραπάνω τότε μπορούν να συμβούν τα εξής που μπορεί να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη μας: 1) Υψηλή ποσότητα υδατανθράκων μπορεί να έχει αποτέλεσμα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα κάτι που προκαλεί σακχαρώδη διαβήτη που μακροχρόνια αν διατηρηθεί μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε καρδιά (αυξημένη πίεση), αγγεία (υψηλά επίπεδα λίπους), νεφρά, πάγκρεας, ήπαρ και άλλα σημαντικά όργανα και συστήματα του οργανισμού με αποτέλεσμα μειωμένη ανάπτυξη τους, 2) Υψηλά επίπεδα λιπών μπορούν να προκαλέσουν διάφορους τύπους λιπιδαιμιών όπως υψηλή χοληστερίνη ή κακή χοληστερίνη (LDL), υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων ή συνδυασμό και των δύο κάτι που δημιουργεί μελλοντικά καρδιαγγειακά προβλήματα, 3) Διατροφή υψηλών πρωτεΐνών και λιπών που σημαίνει υπερλειτουργία των νεφρών που έχει ως αποτέλεσμα, την μείωση της λειτουργικότητα τους και την δυσλειτουργία τους κάτι που προκαλεί νεφρική πάθηση.

Ακόμη μεγάλο ρόλο έχουν οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία μιας και συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη των οστών των δοντιών, των ιστών, των μυών, των ερυθροκυττάρων και αιμοποιητικών παραγόντων κάτι που σημαίνει ότι συστηματικά μικρότερες ποσότητες απο τις απαιτούμενες προκαλούν τέτοιες ελλείψεις που μπορεί να συμβάλλουν στην κακή θρέψη, την κακή υγεία και κακή ανάπτυξη του οργανισμού.

Ποιότητα και ποσότητα γευμάτων

Ετσι λοιπόν κρίνεται απαραίτητο τα θρεπτικά συστατικά να είναι ισσοροπημένα μες την μέρα, σε ποσότητα και ποιότητα τόση όση να στηρίξουμε την συγκεκριμένη ηλικία και τον συγκεκριμένο οργανισμό, μιας και κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες, διαφορετικά χαρακτηριστικά, διαφορετική κληρονομικότητα άρα και διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης. Όλες αυτές οι παράμετροι συμβάλλουν στην αποφυγή του πιο επικύνδυνου εχθρού για αυτές τις ηλικίες που δεν είναι άλλος απο την παχυσαρκία, η οποία αποτελεί την πιο διαδεδομένη πάθηση σε πλυθησμούς εφήβων. Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο απο διατροφικής πλευράς έχουν τα γεύματα μες την ημέρα και η κατανομή των υδατανθράκων σε αυτά αφού, πρέπει να είναι 3 - 5 γεύματα στον αριθμό και οι υδατάνθρακες που παίρνουμε σε συγκεκριμένη ποσότητα ανα γεύμα. Σε εφήβους που έχουν καθιστική ζωή επιλέγουμε τρόφιμα χαμηλού ή μέσου γλυκαιμικού δείκτη στα γεύματα της ημέρας, ενώ σε εφήβους με αθλητική δραστηριότητα μπορούμε να επιλέξουμε και τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. Επιπλέον οι πρωτεΐνες πρέπει να είναι άπαχες (άπαχα τυρία, άπαχα κρέατα, απαχα γαλακτοκομικά) και τα λίπη της διατροφής να είναι λάδι, ξηροί καρποί, αβοκάντο και όλα τα χαμηλού λίπους ή άπαχα τρόφιμα. Τέλος πολύ σημαντικός είναι και ο τρόπος μαγειρέματος των τροφίμων, αφού τα τηγανητά συγκρατούν περισσότερο λάδι και μάλιστα κορεσμένο, σε σχέση με τα μαγειρεμένα και τα ψητά των οποίων η ποιότητα λίπους είναι σαφώς καλύτερη.

 

 

Του Δημήτρη Μιτζίθρα, Διαιτολόγου - Διατροφολόγου

Στοιχεία επικοινωνίας

photoΕύβοια:
Μαντουδι Ευβοιας, Ιφιγενειας 18, ΤΚ: 34004

Θεσσαλονίκη:
Παυλου Μελα 15, Πεζοδρομος Πλατεια Ευοσμου ΤΚ: 56224 


Δημητρης Μιτζιθρας
Tηλ: 6979270131
Email: info@dietlife.gr & dimmitzi@gmail.com
Facebook: @dietlife.gr