Άνδρας και δίαιτα

Γενικά

Όταν ο άνθρωπος περάσει το στάδιο της εφηβείας, τότε σταδιακά χρόνο με τον χρόνο συμβαίνουν κάποιες αξιοσημείωτες μεταβολές στον ανθρώπινο οργανισμό που δεν πρέπει να παραβλέπουμε, με πιο σημαντική την αύξηση του λίπους που κυμαίνεται στο 5 - 6% ανα 5 χρόνια με παράλληλη μείωση της μυϊκής μάζας. Άλλες σημαντικές αλλάγες που παρατηρούνται πέραν της αύξησης λίπους είναι αυξημένος φόρτος εργασίας - λόγω του ότι μιλάμε για την πιο παραγωγική ηλικία - που σημαίνει χαμηλότερη φυσική δραστηριότητα, χαμηλός βασικός μεταβολισμός (δεν γίνονται ''καύσεις''), αυξημένα λίπη στην διατροφή και ιδιαίτερα κορεσμένα και χοληστερόλη, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, αυξημένο κάπνισμα λόγω άγχους, υπερβολική κατανάλωσης ζάχαρης και δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται παθήσεις όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπερχοληστερολαιμία, υπερτριγλυκεριδαιμία, υπέρταση, καρδιοπάθειες, γαστρεντερικά προβλήματα και τελικά παχυσαρκία.

Οι άνδρες έχουν την τάση μεγαλώνοντας να καταναλώνουν δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες αλλά και λίπη, κάτι που επιφέρει σοβαρό πρόβλημα αν δεν έχουμε και την αντίστοιχη καύση αυτών των θρεπτικών συστατικών, δηλαδή την αντίστοιχη φυσική δραστηριότητα με συνέπεια, να εμφανίζεται παχυσαρκία που έχει ως αποτέλεσμα αύξηση του λίπους της κοιλιάς (ανδρικός τύπος παχυσαρκίας) και διάφορες παθήσεις σημαντικών οργάνων όπως καρδιά, ήπαρ, έντερο, πάγκρεας κ.α.

Το Λίπος στην Δίαιτα

Άρα λοιπόν προσέχουμε πολύ την διαιτά μας να περιέχει ''καλά'' λιπαρά όπως κοτόπουλο, ψάρι, γιαούρτι και γάλα χαμηλών λιπαρών, κόκκινο άπαχο κρέας, θαλασσινά (αν δε υπάρχει πρόβλημα χοληστερίνης), ξηροί καρποί, λάδι. Χρόνια κατανάλωση λίπους έχει ως αποτέλεσμα την ''φραγή'' αρτηριών και αγγείων με αποτέλεσμα καρδιαγγειακά προβλήματα. Έτσι καταλαβαίνουμε ότι μείωση του λίπους της διατροφής, συστηματική άσκηση, ζύγιση μια φορά την εβδομάδα και λιπομέτρηση μια φορά ανα 3 εβδομάδες έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στην υγεία ενος άνδρα αφού έτσι ελέγχουμε καλά τον παράγοντα ''διατροφικό λίπος και σωματικό λίπος''. Το λίπος στην κοιλιακή χώρα είναι κατεξοχήν ''ανδρικό προνόμιο'' που μπορεί να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα με την διαταραχή της λειτουργίας πολλών οργάνων, άρα οι άνδρες θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο αυτή την περιοχή.

Ποσότητα Πρωτεΐνων

Όσον αφορά τις πρωτεΐνες θα πρέπει να πούμε ότι και αυτές θα πρέπει να είναι στην σωστή ποσότητα μιας και η νεφρική λειτουργία του ατόμου μεγαλώνοντας ελαττώνεται κατά 50%, κάτι που σημαίνει ότι την ποσότητα κρέατος, γάλακτος, γιαουρτιού, ψωμιού και δημητριακών, οσπρίων και λιγότερο λαχανικών πρέπει να την προσέχουμε ιδιαίτερα αφού μπορεί να επιβαρύνει την νεφρική λειτουργία. Εδώ προσέχουμε και πάλι τις ''λιπαρές πρωτεΐνες'', που δεν είναι άλλες απο τις πρωτεΐνες των λιπαρών κρεάτων μιας και ο οργανισμός δεν μπορεί να τις φιλτράρει ικανοποιητικά, με αποτέλεσμα να έχουμε την αύξηση της κρεατίνης, της ουρίας και του ουρικού όξεος ενώσεων πολύ επικύνδυνων για την νεφρική λειτουργία.

Υδατάνθρακες και Δίαιτα

Αμυλούχα τρόφιμα και σάκχαρα πρέπει να τα καταναλώνουμε με μέτρο έκτος και αν υπάρχει έντονη φυσική δραστηριότητα ή σκληρή εργασία, όποτε σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα τους στην δίαιτα μας. Πάντως γενικά η υδατάνθρακες με χαμηλή δραστηριότητα και χαμηλή ή μέτρια εργασία δεν καίγονται εξ ολοκλήρου με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε λίπος, μιας και είναι έτσι δομημένοι (φτιαγμένοι) ώστε να καίγονται σε δραστηριότητα με υψηλές εντάσεις και μεγάλη χρονική διάρκεια. Προσοχή επίσης θα πρέπει να δίνουμε ώστε σε περίπτωση που δεν έχουμε έντονη δραστηριότητα τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακα να είναι χαμηλού ή μέσου γλυκαιμικού δείκτη, ενώ ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε περίπτωση σακχαρώδη διαβήτη.

Συγκεκριμένα, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης ή προϊόντων που περιέχουν ζάχαρη, όπως γλυκά ψωμιά εμπορίου σαν το γαλλικό έχει ως αποτέλεσμα την μετατροπή της σε σωματικό λίπος μιας όπως και με το αλκοόλ έτσι και με την ζάχαρη ή γενικά τα σάκχαρα ο οργανισμός την περίσσεια την μετατρέπει σε σωματικό λίπος

Βιταμίνες, Μέταλλα, Ιχνοστοιχεία

Η καθημερινή δίαιτα πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και ιδιαίτερα στις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α,Ε και C, σε σίδηρο, σε ασβέστιο, σε μαγνήσιο, σε βιταμίνη Κ, σε φολικό οξύ καθώς και σε σημαντικές Β βιταμίνες όπως Β1, Β2, Β6, Β12. H βιταμίνη C πρέπει να καταναλώνεται σε επιπλέον ποσότητα για άνδρες που είναι χρόνιοι καπνιστές ή που καπνίζουν μεγάλες ποσότητες ημερησίως.

Προσοχή στο Αλκοόλ

Τελος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιβαρύνει την παχυσαρκία μιας και πέρα του ότι δεν ''καίγεται'' καθόλου εύκολα απο τον οργανισμό μας παρα μόνο με συστηματική άσκηση, η επιπλέον ποσότητα του μπορεί να μετατραπεί σε τριγλυκερίδια κάτι που το βλέπουμε πολύ εύκολα σε αιματολογικές εξετάσεις

 

Του Δημήτρη Μιτζίθρα, Διαιτολόγου - Διατροφολόγου

Στοιχεία επικοινωνίας

photoΕύβοια:
Μαντουδι Ευβοιας, Ιφιγενειας 18, ΤΚ: 34004

Θεσσαλονίκη:
Παυλου Μελα 15, Πεζοδρομος Πλατεια Ευοσμου ΤΚ: 56224 


Δημητρης Μιτζιθρας
Tηλ: 6979270131
Email: info@dietlife.gr & dimmitzi@gmail.com
Facebook: @dietlife.gr